Sinds 1962

Rijbewijs A, het motorrijbewijs

Bij Jaap Speelziek motor leren rijden betekent: een gedegen opleiding krijgen, vriendelijke en vakkundige instructeurs en hoge slagingspercentages. Maar het betekent vooral: de tijd van je leven hebben. Schrijf je in en ervaar het zelf!

Categorieën voor het halen van een motorrijbewijs

Wil jij je motorbewijs halen dan verschilt de motor waar je op lest en in welke categorie je dan valt. De categorieën voor het motorrijbewijs zijn als volgt:

  • Motorrijbewijs A1

    Heb je de theorie voor de auto of motor al binnen? Dan mag je vanaf 17 jaar op motorrijles, vanaf 18 jaar kan je praktijkexamen doen. Je kan zelfstandig de weg op met een lichte (125cc) motor.

  • Rijbewijs A2

    Tussen de 20 en 21 jaar of minimaal 2 jaar in bezit van motorrijbewijs A1. Dan mag je rijden op een motor van maximaal 35 kW.

  • Rijbewijs A met Code 80

    Vanaf 21 jaar mag je lessen en examen doen met onbeperkt vermogen. Na het examen mag je alleen licht en middelzwaar rijden.

  • Rijbewijs A

    Ben je ouder dan 24 jaar of minimaal 2 jaar in bezit van motorrijbewijs A2.

Intake Motor opleiding

De motor-opleiding begint met een intake, aan de hand van deze intake kun je samen met de instructeur de opleidingsvorm bepalen waarmee je het beste resul­taat bereikt. De praktijkopleiding wordt vervolgens op maat met je afgestemd.

Meer informatie

Inhoud Motor opleiding

De motorrijopleiding bestaat uit een theorie-examen en twee praktijkexamens; Voertuigbeheersing (AVB) en Verkeersdeelneming (AVD).

AVB en AVD wat betekent dat?

Als je bezig bent met het halen van je motorrijbewijs of je aan het oriënteren bent of het iets voor jou is, dan is de kans groot dat je de termen: ‘AVB’ en ‘AVD’ wel eens voorbij hebt zien of horen komen. Maar, wat betekenen ‘AVB’ en ‘AVD’ nou eigenlijk?

Naast de theorie haal je het motorrijbewijs haal je als het ware in twee delen. Als eerste leer je de motor beheersen door verschillende oefeningen uit te voeren, over het algemeen zal je die lessen op een besloten terrein hebben. Dat is het AVB gedeelte. Heb je dat eenmaal behaald, dan ga je de openbare weg op met de motor en krijg je rijles, tijdens die lessen wordt behandeld hoe je veilig deelneemt aan het verkeer op de motor. Ook daar doe je examen voor.

In het kort kun je AVB dus als Voertuig Beheersing zien en AVD als VerkeersDeelname.

Motorkleding

Als je gaat rijden op de motor is het zaak dat je voorzien bent van goede motorkleding. Dit kan je beschermen in het geval van een valpartij tegen verwondingen. Heb je zelf geen kleding dan hebben dan kun je gebruik maken van onze bruikleen motorkleding. Onze partners MotoVede (Ede), Motorhuis de Valkenier (Barneveld) en MotoPort (Zelhem) kunnen je goed informeren en bieden mooie kortingen.

Deel deze pagina via
Sinds 1962